Köken

111
1

På våra förskolor lagas och förbereds maten utav Rosa, Zofia, Carina, Simmi och Maria.

Frukost
Vi serverar en varierad och näringsriktig frukost ca: 7:30 varje dag. Flera dagar i veckan kokas det gröt, de övriga dagarna serveras det yoghurt/fil med müsli /flingor. Det finns också alltid ekologisk mjölk, Hårda smörgåsar, smör och varierande pålägg. Mjuka smörgåsar 2-3 ggr/vecka.

Lunch
Vi följer Haninges basmatsedel i stort, som följer Livsmedelsverkets råd,  och styr vilka huvudingredienser (riktlinjer) som serveras och på vilka dagar. En enhetligt serverad, god och näringsriktig lunch. Detta säkrar vår kvalité och underlättar för er, familjer, att planera era middagar hemma. Matsedeln som finns på vår hemsida försöker vi se till att den alltid är aktuell. Men det kan ske ändringar på kort varsel av olika anledningar.

Mellanmål
Mellanmål serveras från ca 14.00. Mellanmålet baseras alltid på ekologisk mjölk och oftast är det mjölk & smörgås som bas, ibland blir det  fil /yoghurt. Serverar vi kräm eller soppa är den alltid hemkokt.

Ekologiskt
Vi på Haga/Gudö inhandlade ca 50 % ekologiska varor. Vi försöker att öka de ekologiska livsmedelsinköpen med den ekonomin vi har. Mjölk, mejeriprodukter, MSC-märkt fisk, köttfärs, ägg, vetemjöl, kaffe, bananer och morötter är exempel på livsmedel som samtliga kök oftast väljer som är ekologiska.

Vegetariskt en dag i veckan – hållbar utveckling

Vi i Haga/Gudö har nu valt att vissa veckor servera vegetariskt två gånger.


Haninges kök (kommunal regi) i förskola och skolan väljer klimatsmart:

  • minskar köttkonsumtionen genom att servera laktovegetariskt en dag i veckan, ökar andelen baljväxter
  • arbetar aktivt med att minska matsvinn (både tallriks- och tillagningssvinn) och tar tillvara på ev. matrester
  • utökar andelen ekologiska livsmedel
  • erbjuder alltid stor andel grova grönsaker (rotfrukter) som råkost
  • väljer frukt och grönt efter säsong. Och Ekolgiskt när prisern är rimliga.
  • serverar ingen rödlistad fisk, använder WWF:s Fiskguide vid val av fisk, m a o hjälper till att minska utfiskningen av våra hav

Allergikost
Köket serverar specialkost beroende på medicinska skäl. Köken går kontinuerligt på utbildning inom ämnet. Om ert barn är allergiskt så finns blanketter att hämta på ert barns förskola i köket hos köksansvarig. Läkarintyg behövs också. Vi har valt att ALDRIG servera nötter och mandlar av alla de slag. På grund av allergier uppmanar vi er, föräldrar, att ALDRIG ta med sig något ätbart till förskolan.

Födelsedag
Vi firar varje barn så nära inpå födelsedagen som möjligt. En del dukar fint och sjunger , andra uppmärksmmar barnet på samlingen. Inga sötsaker serveras.

 kok3kok1

NYHETER

Vi är de fösta Förskolorna i Sverige som är Diplomerade som Sockersmarta.

FSK Gudö, Talgoxen Duvan och Gladan.

Ett samarbete med Hälsofrämjandet & Susanna Almström.

 

KONTAKT

Gladans kök - Carina

Telefonnummer
08 606 4923


Talgoxens kök - Zofia
Telefonnummer
08 606 7977

Gudös kök - Maria och Rosa
Telefonnummer
08 606 4916

 

Duvans Kök- Simi

Telefonnummer

08 606 76 67

 

 

 


Haga förskolor – Tistelvägen 68, 136 81  Vendelsö


Stäng
Stäng